POSJETITE KURAN.BA
 
 

selman ibn-fahd el-auda

Kemal B. | Saff br/str. 73

Poznati islamski ucenjak, Selman ibn-Fahd el-Auda, govori za Saff


Ostali muslimani zaboravljaju Bosnu i Bošnjake, ali zaboravljaju i Bosna i Bošnjaci

Ko nešto nema, ne može to ni dati! Vlade islamskih zemlja, nažalost, danas ne mogu ništa uciniti. Zato je i narod, da kažem, nesposoban i osjeca se pobijedenim. Za to vrijeme ulema i intelektualci su zauzeti medusobnim sukobima…

Razgovarao: Kemal Bakovic


Poznati ste kao ucenjak koji prati aktuelna društveno-politicka kretanja u svijetu, posebno u muslimanskim zemljama. Kako ocjenjujete dogadaje nakon 11. septembra prošle godine?

El-Auda: Nema sumnje da, nakon prošlogodišnjih septembarskih dogadanja, Amerika ponovo pokušava promijeniti geopoliticku sliku svijeta. Nastoji ostvariti neke svoje stare ciljeve kako bi imala prevlast u svijetu,. Sa druge strane, islamski svijet je danas vrlo slab i nesposoban uraditi išta vrijedno, a na sve to bitno utice opca razjedinjenost muslimana.


Narod se sa takvim vladarima osjeca pobijedenim

Takva situacija najbolje je ilustrirana kroz Palestinu. Može li islamski svijet išta konkretno, osim puke osude, uraditi da se zaustavi izraelsko divljanje?


El-Avda: Pazite, ko nešto nema, ne može to ni dati! Vlade u islamskim zemljama ne mogu ništa uciniti. Zato je i narod, da kažem, nesposoban i osjeca se pobijedenim. Za to vrijeme ulema i intelektualci su zauzeti medusobnim sukobima… Muslimani mogu uraditi mnogo toga da pomognu Palestincima time što ce stati uz njih, a protiv agresorskog neprijatelja.

Ono što pricaju imami na hutbama i predavanjima diljem islamskog svijeta, obicno se ne podudara sa onim što rade vlade njihovih zemalja. Ne zabranjuje se imamima da sa mimbera pozivaju muslimane da pomognu, naprimjer, Palestini, ali se konkretno ništa ne radi. Kako to komentarate?


El-Avda: Ima nekih aktivnosti na tom polju kao što su sakupljanje novca, pisanje proglasa, sakupljanje materijalne i tehnicke pomoci braci u Palestini. To, naravno, nije dovoljno, ali je pokazatelj da islamski narodi osjecaju i pokušavaju uraditi ono što se od njih ocekuje. Nadati se da ce u buducnosti toga biti više, narocito od ambiciozne omladine, Allah im svima dao bereket.

Žalosno je što su muslimani kratkog daha


Jedan ste od rijetkih ucenjaka iz Saudijske Arabije koji je cesto posjecivao muslimanske džemate u Americi i drugim zapadnim zemljama. Možete li napraviti komparaciju?

El-Avda: Muslimani se na Zapadu ne razlikuju mnogo od muslimana sa Istoka, jer su vecina njih muhadžiri. Ipak, moram reci da su vecinu bolesti sa Istoka prenijeli na mjesta u koja su došli. Žive u razvijenim društvima i vrlo malo imaju uticaja na ta društva. Kod vecine njih nema osjecaja ponosa islamom. I ne vode dovoljno veliku brigu za pozivanjem Allahu, dž. š.. Mnogo ih je koji su pali pod uticaj zapadne civilizacije i zaboravili ono što ih cini posebnim i svojim. Ima ih koji drže do vjere, ali ne uticu na druge. Vrlo je mali broj onih koji rade na pozivanju u islam, a to im je jedna od obaveza.


Slušajuci, u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu, Vaša predavanja, dalo se zakljuciti da ste dobro obaviješteni o dogadanjima kod nas. Kakvo je Vaše mišljenje, i opce mišljenje u Saudiji, o Bosni i Hercegovini nakon prestanka agresije i dolaske nove vlasti?

El-Avda: Žalosno je da muslimani u mnogim stvarima imaju kratak dah. Dok su njihova braca u krizi i problemima, oni ih pomažu, a kad to prestane - gotovo da zaborave na njih. Za vrijeme agresije na Bosnu, svaki je musliman pažljivo pratio vijesti i suosjecao sa Bošnjacima, ali - kako se situacija smirivala - mnogi su zaboravili ono cime su jucer bili okupirani. Nisu se raspitivali za stanje da've, društva ili politickog usmjerenja, osim površno… Neke bitnije promjene dodu do naroda, pa ih to uznemiri i zabrine. Kao, naprimjer, dolazak nove vlasti i teška situacija u kojoj su se našli državljani Bosne arapskog porijekla koji su žrtvovali svoje živote za pomoc svojoj braci protiv srpskih agresora. Kao nagradu za to, protjerani su, nekima je oduzeto državljanstvo, neki deportirani, a neke su, kako citam u novinama, i zatvarali.


U svijetu, pa i kod nas, aktuelan je trend - da tako kažemo - prilagodavanja islama evropskim ili nekim drugim uvjetima. Kako Vi gledate na to?

El-Avda: To ne trebam posebno napominjati - islam je jedan. To je vjera koju je Allah, dž. š., spustio svom poslaniku, Muhammedu, a. s., i obavezao se na njegovo cuvanje. Islam je ono što je napisano u Kur'anu i sunnetu i na cemu su se složili ispravni prethodnici. A obicaji, kultura i idžtihad ucenjaka su razliciti od zemlje do zemlje i od vremena do vremena. Neke od tih razlika su šerijatom dozvoljene. Neke od njih ulaze u krug šerijatsko-pravne i naucne odluke, kojom se, opet, ucenjak razlikuje od drugih. Neke od njih su i greške koje su pocinjene dodavanjem u vjeru necega što Allah nije dozvolio ili nepriznavanjem necega što je Allah naredio. Islam je jedan i pogrešno je govoriti: arapski islam ili americki islam ili evropski islam. Na kraju, želim poselamiti sve vaše citaoce. Nadam se da ce se naša saradnja nastaviti. Pozivam vas da posjetite našu stranicu na Internetu. Iskreno vam se zahvaljujem i za vas molim Allaha, dž. š.